ברבור מצוי - Cygnus olor

 
הברבור המצוי הוא עוף מים גדול מאוד מסדרת האווזאים. אוכלוסיותיו באירופה יציבות, אך האוכלוסיות באסיה נודדות. רק מדי פעם מגיעים ברבורים לישראל. הברבור שוכן בבתי גידול לחים, כגון ביצות, מישורים מוצפים, אגמים רדודים, נהרות עם משטר זרימה איטי ומחבב במיוחד מקווי מים מתוקים פתוחים עם סבך קנים גדול. הוא ניזון בעיקר מעלים וגבעולים של צמחי מים ודשא, אבל גם מדגנים ולעתים גם מדו-חיים קטנים וחסרי חוליות. הברבור עמיד בתנאי אקלים קרים ביותר, ונמצא גם באזורים קפואים.
מתחילת המאה ה- 20 ברחו ברבורים רבים מהשבי וחלה עלייה גדולה במספרי הברבורים בכל העולם לכדי מצב בו בכל 7-8 שנים אוכלוסיית הברבורים העולמית מכפילה את עצמה. כן החלה התפשטות נרחבת של הברבור המצוי באמריקה הצפונית, שם הוא מאיים על קיומם של צמחי מים אנדמים (הייחודיים לאזורים מסוימים) ומזעזע את האקולוגיה הימית.